Image

Issues with new CB radio install, please help

Need some help or advice on how to set up a mobile. This is the place to ask.

Moderator: JR Moderator

User avatar
beason
Super Mud-Duck
Super Mud-Duck
Posts: 8
Joined: Wednesday, 09 August 2017, 19:33 PM
Name: Blake

Issues with new CB radio install, please help

Post by beason » Wednesday, 09 August 2017, 19:48 PM

I am having some issues with my install, and I hope the knowledgeable group here can assist. here is my setup.

2012 jeep wrangler 4 door with hard top.
cobra 75 wx st installed under passenger dash. I had to replace the spiral cable, but i am pretty sure i wired everything correctly.
18ft firestik cable at its limits, no coiled cable.
fire ring connection
firestik twist lock
firestik HD spring mount
firestik 3ft adjustable tip antenna (blue)
mounted offcenter to the passenger side to a mount that is incorporated into the HD hinge set.

I have verified ground to the threaded collar at the radio end of the cable, and no ground to the center conductor. Ive also removed the powder coat on the mount to make sure i have good connection. SWR reads under 1.5 on both 1 and 40. (in my driveway, I know im supposed to tune in an open area, but it was a quick test to make sure i wasnt over 3.

The issue i am having is, I can only hear others if my squelch is turned down (up?) to the point of constant static. if i turn the squelch until i get silence (as i understand is the correct setting), I cannot hear anyone. If i turn the squelch to static, I can hear others, loud and clear. At this setting the auto scan feature does not work, since the radio never sees silence. The static changes slightly as i move through the channels, but never goes away.

I can hear the local weather broadcast fine (minimal background static).

This was a used radio, and i had to replace the coiled handset cord, so i am unsure if i should blame it on the radio, or if its something else im missing. Any advice is welcome!


User avatar
MDYoungblood
Moderator
Moderator
Posts: 6952
Joined: Saturday, 12 June 2010, 19:05 PM
Logged in via: iPhone
Radio: Uniden Washington
Antenna: Avanti Sigma II
Name: Greg
Location: Baltimore, MD

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by MDYoungblood » Thursday, 10 August 2017, 5:10 AM

Hello beason,
Welcome to the forum. You say the static never goes away, this includes with and without the motor running? I know those radios come with a cigarette lighter 12v plug, in a Jeep (I have a '15 Sahara) they themselves have a lot of noise. Jeeps are a funny thing, sitting inside after you turn off the ignition you still hear stuff running for several minutes afterward, the radio is probably picking up static from these. You could try wiring the radio directly to the battery, this eliminates any interaction in the fuse box. check out some of the topics about direct wiring to the battery.
as a new member can I get you to post a intro in the "Welcome to the Forum" topic, viewforum.php?f=89 , so others can say "Hi", thanks.

3's

Greg
ImageImageImage


"321, the Middle of Maryland"

23 AM "WORLD Image WIDE" 38 LSB

Strong Supporter of America's Original Homeland Security Act
The Second Amendment


Base
Uniden Washington
Mobile
Texas Ranger TR-696FD1C
Handheld
Maxon HCB-40WX
Antennas
Avanti Sigma II
Homemade Full Wave Loop
Homemade 1/2 wave Dipole
Hustler 102" SS Whip and Hustler Ball Mount

Official Moderator - CBRT Complaint Department



User avatar
beason
Super Mud-Duck
Super Mud-Duck
Posts: 8
Joined: Wednesday, 09 August 2017, 19:33 PM
Name: Blake

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by beason » Thursday, 10 August 2017, 19:10 PM

the radio is hard wired to the switched cig plug in the center dash stack. the static goes away if i turn the squelch up, but once i do so, i no longer hear anyone talking. i can only hear people if i turn the squelch down to the point of constant background noise. I dont think its static as much as just background hissing that you normally hear if the squelch isnt set right.

if i understand correctly, i am supposed to turn the squelch until just after the background static goes silent. if i do so, then i no longer hear people talking either.

User avatar
jessejamesdallas
Wordwide & Qualified
Wordwide & Qualified
Posts: 5686
Joined: Sunday, 10 October 2004, 18:02 PM
Location: Republic of Texas
Referrals: 1

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by jessejamesdallas » Friday, 11 August 2017, 3:38 AM

beason wrote:
Thursday, 10 August 2017, 19:10 PM
the radio is hard wired to the switched cig plug in the center dash stack. the static goes away if i turn the squelch up, but once i do so, i no longer hear anyone talking. i can only hear people if i turn the squelch down to the point of constant background noise. I dont think its static as much as just background hissing that you normally hear if the squelch isnt set right.

if i understand correctly, i am supposed to turn the squelch until just after the background static goes silent. if i do so, then i no longer hear people talking either.
Sounds like the radio is working as it should...

Scan feature may/ or may-not work with squelch turned off...When squelch is turned up it cut's out not only the static noise, but weaker signals as well..."That's what it's suppose to do!" This way you will only hear strong signals, and not all the background singers.

When scanning, and with the squelch turned up, once the radio scans a channel with a strong signal coming in it will stop scanning and monitor that channel for a short while to see if someone is actually still talking...If someone is actively using the channel, the radio may stay on that channel until you manually change the frequency.

Too much squelch, and then unless someone is parked right behind you, your radio may not ever pick up another station...

Personally I don't use the squelch since it can cut out weak stations that I may want to try and contact...
Image
Image
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.



User avatar
MDYoungblood
Moderator
Moderator
Posts: 6952
Joined: Saturday, 12 June 2010, 19:05 PM
Logged in via: iPhone
Radio: Uniden Washington
Antenna: Avanti Sigma II
Name: Greg
Location: Baltimore, MD

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by MDYoungblood » Friday, 11 August 2017, 5:34 AM

Hooked up directly to the fuse box is still being hooked up to the fuse box where 99% of noise in receiving equipment comes from, every electrical motor is hooked in some way to the fuse box, wiring directly to the battery eliminates that 99%. Curious on what you used to adjust the SWR? An out of tune antenna reduces the won't receive signals as well but except static. The radio has a RS meter, how many bars of static is that reading?

3's

Greg
ImageImageImage


"321, the Middle of Maryland"

23 AM "WORLD Image WIDE" 38 LSB

Strong Supporter of America's Original Homeland Security Act
The Second Amendment


Base
Uniden Washington
Mobile
Texas Ranger TR-696FD1C
Handheld
Maxon HCB-40WX
Antennas
Avanti Sigma II
Homemade Full Wave Loop
Homemade 1/2 wave Dipole
Hustler 102" SS Whip and Hustler Ball Mount

Official Moderator - CBRT Complaint Department




User avatar
Rabbit Ears
Donor
Donor
Posts: 506
Joined: Friday, 14 March 2008, 5:08 AM
Radio: Magnum 357DX
Antenna: Sirio 27 tornado
Name: Cliff
Location: Sherdian WY

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by Rabbit Ears » Saturday, 12 August 2017, 6:44 AM

Generally, I wire my radio/amp DIRECT to battery. Twisting the positive and negative wires tightly together to create a shielding effect. Antenna is another matter. As for my mobile antenna, I run a separate ground from vehicle chassis to radio chassis.

NOTE: make sure that your wires to the battery are of ample size to handle the amperage your radio and amp.
Read the Constitution.
FREEDOM and USA FOREVER
Magnum 357DX (primary base)
Magnum DeltaForce (camper radio)
President Grant DX four button (1983 model) PC-999 *in my truck*
President HR2510 (backup base) *solar powered*
K40 magmount
Microphones: Turner +3 *two of them* Turner Super Side Kick
Palomar TX-150 amp
RM Italy KL300P (A/B modded)
BIRD 43P
Sirio Tornado 27 5/8 wave antenna

Image



User avatar
beason
Super Mud-Duck
Super Mud-Duck
Posts: 8
Joined: Wednesday, 09 August 2017, 19:33 PM
Name: Blake

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by beason » Saturday, 12 August 2017, 15:58 PM

jessejamesdallas wrote:
Friday, 11 August 2017, 3:38 AM
beason wrote:
Thursday, 10 August 2017, 19:10 PM
the radio is hard wired to the switched cig plug in the center dash stack. the static goes away if i turn the squelch up, but once i do so, i no longer hear anyone talking. i can only hear people if i turn the squelch down to the point of constant background noise. I dont think its static as much as just background hissing that you normally hear if the squelch isnt set right.

if i understand correctly, i am supposed to turn the squelch until just after the background static goes silent. if i do so, then i no longer hear people talking either.
Sounds like the radio is working as it should...

Scan feature may/ or may-not work with squelch turned off...When squelch is turned up it cut's out not only the static noise, but weaker signals as well..."That's what it's suppose to do!" This way you will only hear strong signals, and not all the background singers.

When scanning, and with the squelch turned up, once the radio scans a channel with a strong signal coming in it will stop scanning and monitor that channel for a short while to see if someone is actually still talking...If someone is actively using the channel, the radio may stay on that channel until you manually change the frequency.

Too much squelch, and then unless someone is parked right behind you, your radio may not ever pick up another station...

Personally I don't use the squelch since it can cut out weak stations that I may want to try and contact...
I understand how the squelch works. the problem is, if i turn it enough to stop the background hissing, i no longer hear ANYTHING, including the strong signals it is supposed to allow through. I tested with a friend who lives just a few blocks away and i could not hear him with the squelch adjusted to block the background hissing. I should be able to set the squelch to have the radio be silent when no one is talking, but allow noise when someone keys up correct? right now i get nothing if i turn the squelch to make it silent when no one is talking. With the squelch adjusted to allow the hissing, i can hear and respond to others over 2 miles away on the freeway. loud and clear. if i turn it to stop the hissing. nothing.

User avatar
beason
Super Mud-Duck
Super Mud-Duck
Posts: 8
Joined: Wednesday, 09 August 2017, 19:33 PM
Name: Blake

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by beason » Saturday, 12 August 2017, 16:02 PM

Rabbit Ears wrote:
Saturday, 12 August 2017, 6:44 AM
Generally, I wire my radio/amp DIRECT to battery. Twisting the positive and negative wires tightly together to create a shielding effect. Antenna is another matter. As for my mobile antenna, I run a separate ground from vehicle chassis to radio chassis.

NOTE: make sure that your wires to the battery are of ample size to handle the amperage your radio and amp.
its a small radio, with no external amp. the wires it is connected to are larger than the factory wires on the base. I used twisted and soldered connections.

User avatar
295 antenna
Donor
Donor
Posts: 438
Joined: Sunday, 23 October 2016, 21:45 PM
Radio: optima ,cobra 148ex
Antenna: patriot,brownig
Name: Charles Reney

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by 295 antenna » Saturday, 12 August 2017, 18:56 PM

im not familiar with that radio but when i was reading about it i noticed something about setting the sound tracker .Did you do this step ? also about the static everything said here is absolutely correct .going straight to the battery will get rid of alot of excess noise (static) .Any way thats my two cents .
Keep smiling ...It makes people wonder what your up too !

American eagle member : ae1577



User avatar
jessejamesdallas
Wordwide & Qualified
Wordwide & Qualified
Posts: 5686
Joined: Sunday, 10 October 2004, 18:02 PM
Location: Republic of Texas
Referrals: 1

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by jessejamesdallas » Saturday, 12 August 2017, 20:46 PM

beason wrote:
Saturday, 12 August 2017, 15:58 PM
jessejamesdallas wrote:
Friday, 11 August 2017, 3:38 AM
beason wrote:
Thursday, 10 August 2017, 19:10 PM
the radio is hard wired to the switched cig plug in the center dash stack. the static goes away if i turn the squelch up, but once i do so, i no longer hear anyone talking. i can only hear people if i turn the squelch down to the point of constant background noise. I dont think its static as much as just background hissing that you normally hear if the squelch isnt set right.

if i understand correctly, i am supposed to turn the squelch until just after the background static goes silent. if i do so, then i no longer hear people talking either.
Sounds like the radio is working as it should...

Scan feature may/ or may-not work with squelch turned off...When squelch is turned up it cut's out not only the static noise, but weaker signals as well..."That's what it's suppose to do!" This way you will only hear strong signals, and not all the background singers.

When scanning, and with the squelch turned up, once the radio scans a channel with a strong signal coming in it will stop scanning and monitor that channel for a short while to see if someone is actually still talking...If someone is actively using the channel, the radio may stay on that channel until you manually change the frequency.

Too much squelch, and then unless someone is parked right behind you, your radio may not ever pick up another station...

Personally I don't use the squelch since it can cut out weak stations that I may want to try and contact...
I understand how the squelch works. the problem is, if i turn it enough to stop the background hissing, i no longer hear ANYTHING, including the strong signals it is supposed to allow through. I tested with a friend who lives just a few blocks away and i could not hear him with the squelch adjusted to block the background hissing. I should be able to set the squelch to have the radio be silent when no one is talking, but allow noise when someone keys up correct? right now i get nothing if i turn the squelch to make it silent when no one is talking. With the squelch adjusted to allow the hissing, i can hear and respond to others over 2 miles away on the freeway. loud and clear. if i turn it to stop the hissing. nothing.
OK. got'cha....

Before turning the squelch up just enough to stop the static, first check your meter to see what the static level is peaking at, and also check the meter to see where your friends signal is coming in at..."IF" both signals are about the same, then when you turn the squelch up, your probably not going to hear your friend.

I know most of the time when skips not running, my meters needle is usually around the 1 mark on my meter. But sometimes when there's allot of skip, the meter maybe hitting as much as 9 s units (which is where some of my locals also come in at) so if I squelch out the noise, I also squelch out my locals.

If that's not the case with your radio, then maybe there's something wrong with the radio... I've just never ran across a problem that would cause the squelch to totally kill a signal... You may try adjusting VR5 which is the squelch adjustment pod.

Cobra 75wx_st
. SQUELCH control
( Tight Squelch )
1. Set normal band CH19.
2.Output of signal generator to the antenna
input terminal.
3. RF Gen. set 27.185 MHz , Fmod= 1KHz,
AM= 30%, RF level: 2000 µV.
4. Rotate the Squelch control to fully
clockwise position
1.Slowly turn VR5 to a
position that the audio
output waveform at the
oscilloscope just appears
from no output.
2.Must open at 4000uV.
3.Must not open at 800uV.
Image
Image
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.



User avatar
beason
Super Mud-Duck
Super Mud-Duck
Posts: 8
Joined: Wednesday, 09 August 2017, 19:33 PM
Name: Blake

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by beason » Sunday, 13 August 2017, 6:58 AM

MDYoungblood wrote:
Friday, 11 August 2017, 5:34 AM
Hooked up directly to the fuse box is still being hooked up to the fuse box where 99% of noise in receiving equipment comes from, every electrical motor is hooked in some way to the fuse box, wiring directly to the battery eliminates that 99%. Curious on what you used to adjust the SWR? An out of tune antenna reduces the won't receive signals as well but except static. The radio has a RS meter, how many bars of static is that reading?

3's

Greg
i purchased this meter in order to test SWR

WORKMAN SWR-2T CB RADIO ANTENNA SWR METER (for some reason i cannot post any links to anything)

the antenna was under 1.5 on both ch1 and ch40 right out of the box. i did not have to adjust it.

I am not familiar with the RS meter. could you give me more info on this?

User avatar
beason
Super Mud-Duck
Super Mud-Duck
Posts: 8
Joined: Wednesday, 09 August 2017, 19:33 PM
Name: Blake

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by beason » Sunday, 13 August 2017, 7:00 AM

295 antenna wrote:
Saturday, 12 August 2017, 18:56 PM
im not familiar with that radio but when i was reading about it i noticed something about setting the sound tracker .Did you do this step ? also about the static everything said here is absolutely correct .going straight to the battery will get rid of alot of excess noise (static) .Any way thats my two cents .
It does have a ST button. it is supposed to help block some of the background noise, but i think it works best when the other party also has a ST enabled radio.

User avatar
beason
Super Mud-Duck
Super Mud-Duck
Posts: 8
Joined: Wednesday, 09 August 2017, 19:33 PM
Name: Blake

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by beason » Sunday, 13 August 2017, 7:02 AM

jessejamesdallas wrote:
Saturday, 12 August 2017, 20:46 PM
OK. got'cha....

Before turning the squelch up just enough to stop the static, first check your meter to see what the static level is peaking at, and also check the meter to see where your friends signal is coming in at..."IF" both signals are about the same, then when you turn the squelch up, your probably not going to hear your friend.

I know most of the time when skips not running, my meters needle is usually around the 1 mark on my meter. But sometimes when there's allot of skip, the meter maybe hitting as much as 9 s units (which is where some of my locals also come in at) so if I squelch out the noise, I also squelch out my locals.

If that's not the case with your radio, then maybe there's something wrong with the radio... I've just never ran across a problem that would cause the squelch to totally kill a signal... You may try adjusting VR5 which is the squelch adjustment pod.

Cobra 75wx_st
. SQUELCH control
( Tight Squelch )
1. Set normal band CH19.
2.Output of signal generator to the antenna
input terminal.
3. RF Gen. set 27.185 MHz , Fmod= 1KHz,
AM= 30%, RF level: 2000 µV.
4. Rotate the Squelch control to fully
clockwise position
1.Slowly turn VR5 to a
position that the audio
output waveform at the
oscilloscope just appears
from no output.
2.Must open at 4000uV.
3.Must not open at 800uV.

OK, your over my head on troubleshooting. I am not sure if my meter has the abilities you are asking for. I have a basic WORKMAN SWR-2T CB RADIO ANTENNA SWR METER i got from ebay. I may have to find a radio shop.

User avatar
MDYoungblood
Moderator
Moderator
Posts: 6952
Joined: Saturday, 12 June 2010, 19:05 PM
Logged in via: iPhone
Radio: Uniden Washington
Antenna: Avanti Sigma II
Name: Greg
Location: Baltimore, MD

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by MDYoungblood » Sunday, 13 August 2017, 7:49 AM

beason wrote:
Sunday, 13 August 2017, 6:58 AM
MDYoungblood wrote:
Friday, 11 August 2017, 5:34 AM
Hooked up directly to the fuse box is still being hooked up to the fuse box where 99% of noise in receiving equipment comes from, every electrical motor is hooked in some way to the fuse box, wiring directly to the battery eliminates that 99%. Curious on what you used to adjust the SWR? An out of tune antenna reduces the won't receive signals as well but except static. The radio has a RS meter, how many bars of static is that reading?

3's

Greg
i purchased this meter in order to test SWR

WORKMAN SWR-2T CB RADIO ANTENNA SWR METER (for some reason i cannot post any links to anything)

the antenna was under 1.5 on both ch1 and ch40 right out of the box. i did not have to adjust it.

I am not familiar with the RS meter. could you give me more info on this?
The radio's meter has a bar graph for received signal, think it goes from 0 to 9 then +20, what does that read? If the signal is reading 9 all the time then there are other problems.

3's

Greg
ImageImageImage


"321, the Middle of Maryland"

23 AM "WORLD Image WIDE" 38 LSB

Strong Supporter of America's Original Homeland Security Act
The Second Amendment


Base
Uniden Washington
Mobile
Texas Ranger TR-696FD1C
Handheld
Maxon HCB-40WX
Antennas
Avanti Sigma II
Homemade Full Wave Loop
Homemade 1/2 wave Dipole
Hustler 102" SS Whip and Hustler Ball Mount

Official Moderator - CBRT Complaint Department



User avatar
jessejamesdallas
Wordwide & Qualified
Wordwide & Qualified
Posts: 5686
Joined: Sunday, 10 October 2004, 18:02 PM
Location: Republic of Texas
Referrals: 1

Re: Issues with new CB radio install, please help

Post by jessejamesdallas » Sunday, 13 August 2017, 14:08 PM

MDYoungblood wrote:
Sunday, 13 August 2017, 7:49 AM
beason wrote:
Sunday, 13 August 2017, 6:58 AM
MDYoungblood wrote:
Friday, 11 August 2017, 5:34 AM
Hooked up directly to the fuse box is still being hooked up to the fuse box where 99% of noise in receiving equipment comes from, every electrical motor is hooked in some way to the fuse box, wiring directly to the battery eliminates that 99%. Curious on what you used to adjust the SWR? An out of tune antenna reduces the won't receive signals as well but except static. The radio has a RS meter, how many bars of static is that reading?

3's

Greg
i purchased this meter in order to test SWR

WORKMAN SWR-2T CB RADIO ANTENNA SWR METER (for some reason i cannot post any links to anything)

the antenna was under 1.5 on both ch1 and ch40 right out of the box. i did not have to adjust it.

I am not familiar with the RS meter. could you give me more info on this?
The radio's meter has a bar graph for received signal, think it goes from 0 to 9 then +20, what does that read? If the signal is reading 9 all the time then there are other problems.

3's

Greg
Right, just look at the radios bar graph meter and see how many bars are lit-up when no one is talking and your just hearing static...If you have lets say 3 bars lit, and when people are talking no more bars lite up, then when you adjust the squelch, you maybe just squelching out stations along with the static...A external meter is not going to show you how strong a signal you have on the static or other stations...just your signal.

Another thing could be with your antenna...A 3' antenna is not going to receive or transmit very far...You may hear stations OK with it, but with a taller antenna you would get a better signal on them...3' is really just too short for CB...I would look for something 5' or taller.
Image
Image
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.




Post Reply Previous topicNext topic

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests